U trendu

Predsednik Austrije zapanjio naciju: Kurc je „iritantan mladić“

Nakon što je nedavno javnost saznala da predsednik Austrije Aleksander van der Belen neće da prihvati dva člana Slobodarske partije Austrije (FPO) kao ministre u budućoj vladi, sada se u javnosti pojavio i protokol sa sastanka na kojem je šef države „nediplomatski“ govorio i o mandataru za sastav nove vlade, lideru Narodne stranke (OVP) Sebastijanu Kurcu.

Reč je o protokolu sa poverljivog susreta i razgovora predsednika Austrije sa ambasadorima 27 zemalja članice EU, koji je sada objavio bečki dnevnik Kronen cajtung, a u kojem šef države mandatara naziva „iritantnim mladićem“.

Inače, protokol koji se pojavio u medijima, vodio je na ručku s diplomatama EU održanom 10. novembra jedan od učesnika.

Osim što je Sebastijana Kurca nazvao „iritantnim mladićem“, Van der Belene je naveo i da on gotovo da ne pije alkohol, ne puši a i ne pije kafu, a osim toga, kako kaže, veoma je fleksibilan.

Takođe je komentarisao da se Kurc i lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), a odlazeći kancelar Kristijani Kern ne podnose.

Inače, Van der Belen je rekao da ne želi da kao ministre prihvati aktuelnog zamenika gradonačelnika Beča Johana Gudenusa i poslanika u Evropskom parlamentu Haralda Vilimskog, uz opasku da ima pravo da te predloge odbija beskonačno.

Istovremeno je ocenio da bi se možda mogli isprovocirati novi izbori ukoliko on bude dovoljno dugo odbijao pomenute predloge, a da bi to onda ojačalo „slobodarce“.

Iz kabineta predsednika Austrije reagovali su sa zaprepašćenjem zbog navodnog protokola poverljivog razgovora i tvrde da je taj dokument neozbiljan.

Ocenjeno je da se možda radi o diplomati koji nije dobro razumeo sve na engleskom jeziku, na kojem je vođen razgovor za vreme ručka.

„Apsurdne spekulacije koje imaju veze sa formiranjem vlade odbacujemo“, poručeno je iz kabineta predsednika, uz napomenu da su izvrnute izjave šefa države, kao i da protokol sadrži laži.

Van der Belen, koji dolazi iz stranke Zelenih, važi za velikog protivnika FPO i populističke politike koju vodi Sebastijan Kurc, a zbog njegovog negativnog stava prema FPO spekuliše se da li će uopšte prihvatiti vladu sa ministrima iz te partije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.