Predsednik Brazila ljut: Znam zašto šaljete novac, ne mešajte se

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je da zemlje koje doniraju novac za zaštitu kišnih šuma u Amazoniji, koje su ove godine zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz „milosrđa“, već da bi se mešale u suverenitet Brazila.

Francuski predsednik Emanuel Makron i generalni sekretar UN Antonio Gutereš ranije su na Tviteru izrazili zabrinutost zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem sveta u borbi protiv klimatskih promena.

Međutim, Bolsonaro je, kako navodi Rojters, ljutito odgovorio na ono što je smatrao otvorenim mešanjem.

„Te zemlje koje šalju ovde novac, ne čine to iz milosrđa. One šalju novac kako bi se mešali u naš suverenitet“, rekao je Bolsonaro na Fejsbuku.

On je, međutim, prvi put izneo mogućnost da farmeri ilegalno podmeću šumske požare.

Brojni ekolozi okrivljuju za požare predsednika Brazila, koji je u vreme predizborne kampanje obećao da će obnoviti ekonomiju zemlje tako što će istražiti ekonomski potencijal Amazonije.

Organizacije za zaštitu životne sredine smatraju da je Bolsonaro ohrabrio rančere, farmere i drvoseče da eksploatišu i spaljuju prašumu kao nikada ranije, i da, uz to, osećaju da neće biti kažnjeni za takve postupke.

Bolsonaro je odbacio optužbe da je odgovoran za požare.

Amazonska prašuma proizvodi oko 20 odsto svetskog kiseonika zbog čega je često zovu „pluća planete“.

Svetska fondacija za prirodu saopštila je da je ona „nepovratno oštećena“ i upozorila da bi, umesto kiseonika, mogla da počne da emituje ugljenik, koji je glavni pokretač klimatskih promena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.