Predsednik dobio poslednje upozorenje od prve dame

Prva dama Nigerije upozorila je svog supruga, predsednika Muhamadua Buharija, da ga ne može podržati na sledećim izborima ako ne “protrese” svoju vladu.

Ajša Buhari je izjavila za Bi-Bi-Si (BBC) da njen suprug “ne poznaje” više od polovine visokih zvaničnika koje je postavio.

“Predsednik ne poznaje, na primer, 45 od 50 zvaničnika koje je postavio. Ne poznajem ih ni ja, iako sam njegova supruga 27 godina”, kazala je prva dama Nigerije.

Ona je sugerisala da je vlada “oteta”, rekavši da nekoliko ljudi stoji iza Buharijevih imenovanja.

Muhamadu Buhari je izabran prošle godine na predsedničkim izborima, uz obećanje da će pokrenuti borbu protiv korupcije i nepotizma u vladi.

Odluka njegove supruge da izadje u javnost sa svojim brigama verovatno je šokirala mnoge, ali to pokazuje nivo nezadovoljstva Buharijevom vladavinom, navodi BBC.

Ona nije želela konkretno da odgovori na pitanje ko otima vlast u Nigeriji, navodeći da će ih svako prepoznati, ako pogleda televiziju.

Odgovarajući na pitanje da li predsednik ima vlast odgovorila je da je “na narodu da to odluči”.

Ajša Buhari je takodje naglasila da joj suprug nije rekao da li će se ponovo kandidovati na predsedničkim izborima 2019. godine.

“Ako se ovako nastavi, neću izaći na izbore 2019. godine i pozvati svaku ženu da glasa kao što sam ja ranije. To nikada neću ponoviti”, kazala je.

Prema njenim rečima, najveće dostignuće aktuelne nigerijske vlade je poboljšanje bezbednosti na severoistoku zemlje, gde su ekstremisti Boko Hrama vodili pobunu od 2009. godine.

Nigerijski predsednik se proslavio čuvenim komentarom u inauguracionom govoru da “ne pripada nikome i da pripada svima”.

(Beta)

Ostavite komentar