U trendu

Predsednik Izraela u Aušvicu podsetio Evropu da nema pravde tamo gde se zaboravlja

Jevreji ne očekuju pravdu od Evrope koja želi da zaboravi holokaust, da ga oprosti sebi i porekne, rekao je predsednik Izraela Ruven Rivlin danas u nekadašnjem nemačkom logoru Aušvic Birkenau posle „Marša živih“, na izraelski Dan sećanja na žrtve holokausta.

„Stojimo danas ovde da s ovog mesta vidimo da ne postoji nešto takvo kao pravda. Na ovo mesto gde je položen pepeo naše braće i sestara u zemlju, pravda nikada neće doći. Ne očekujemo pravdu u Evropi koja želi suviše brzo da zaboravi, oprosti, liši se sećanja, porekne, uništi“, kazao je Rivlin kraj ruševina gasnih komora, na svečanosti odavanja pošte žrtvama holokausta, pred Spomenikom žrtvama Aušvica.

Izraelski predsednik je zajedno s poljskim predsednikom Andžejom Dudom predvodio nemi pohod skoro 12.000 mladih Jevreja i njihovih poljskih vršnjaka tri kilometra dugom „Stazom smrti“ – od ciničnog nacističkog napisa „Rad oslobadja“ na kapiji Aušvica, do Spomenika žrtvama, i gasnih komora.

Rivlin je rekao da su mnogi Poljaci tokom Drugog svetskog rata izlagali riziku svoj i živote bližnjih samo da spasu Jevreje od Nemaca.

„Oni će ostati zapamćeni i poštovani. Svako od njih pojedinačno. Da. Nemci su izgradili logore, ali naši ljudi nisu ubijani samo u logorima. Pripadnike našeg naroda izdali su oni pored kojih su živeli u Francuskoj, Belgiji, ubijali su ih Ukrajinci, Litvanci, ali takodje i Poljaci. Suviše mnogo žitelja Istočne i Zapadne Evrope kralo je jevrejsku imovinu, okupiralo jevrejske kuće, prodavalo svoje jevrejske susede“, kazao je Rivlin.

Obraćajući se poljskom predsedniku, Rivlin je apelovao da saradjuju da se tako nešto više nikada ne bi ponovilo.

„Stanovnici Poljske su ubijani u tom ratu. Svaki narod ima pravo na svoju istoriju i da se digne iz njenih ruševina. Poljska mora da račun ispostavi svojoj savesti. Nijedan zakon ne može da sakrije krv, nikakav interes ne može da sakrije antisemitizam“, rekao je Rivlin povodom novog poljskog zakona koji kaznom od tri godine zatvora može da se kazni pripisivanje odgovornosti Poljskoj i Poljacima kao narodu, za zločine nacističke Nemačke na okupiranoj poljskoj teritoriji tokom Drugog svetskog rata.

Predsednik Poljske rekao je da su Poljaci i Jevreji pre 80 godina zajedno gradili medjuratnu Poljsku, a da je Aušvic postao simbol antisemitizma, ekstremizma i rasizma tek kada je Hitlerova Nemačka napala Poljsku.

„Suživot dva naroda prekinuli su Nemci koji su uveli svoje okrutne zakone. Ubijali su Jevreje, u logorima, a pomoć njima su kažnjavali smrću. Uprkos tome, Poljaci su spasavali svoju jevrejsku braću i stvarali institucionalizovan sistem pomoći. Vitold Pilecki ili Jan Karski preneli su informacije o logorima smrti. Svet je nažalost ostao gluv na apele poljske vlade (u emigraciji) da se pomogne Jevrejima“, rekao je Duda.

Istakao je da Poljska danas s velikim simpatijama gleda na državu Izrael jer je njena snaga i suverenitet dokaz poraza fašističkih zločinaca.

„Marš živih“ organizuje Izrael, u saradnji s poljskim vlastima, na Jom Ha-Šoa od 1988. godine kao susret jevrejskih djaka i studenata iz Izraela i drugih zemalja s preživelim logorašima. Mladi Jevreji zajedno s poljskim vršnjacima obilaze tih dana koncentracione logore koje su Hitlerovi nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj.

U znak poštovanja prema šest miliona Jevreja stradalih u holokaustu, mladi u „Maršu živih“ u nemoj povorci, zajedno s nekima od preživelih logoraša, ponekad i s visokim zvaničnicima Izraela i Poljske, svake godine prelaze ćutke „Stazu smrti“ od ulaza u Aušvic do gasnih komora u delu nekadašnjeg logora Birkenau.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.