U trendu

Predsednik Meksika: Tražio sam pomilovanje za Asanza

MEKSIKO SITI – Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je danas da je od bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa prošle godine, pre nego što je napustio Belu kuću, tražio pomilovanje za osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža i ponovio ponudu za azil.

Lopez Obrador je rekao da je tražio pomilovanje za Asanža u pismu koje je uputio Trampu dok je bio predsednik SAD, ali je naveo da Meksiko nije dobio odgovor na pismo.

„To bi bio znak solidarnosti, bratstva, da mu se dozvoli azil u zemlji u kojoj Asanž odluči da živi, uključujući i Meksiko“, rekao je Lopez Obrador.

Kako je naveo, ukoliko bi dobio azil u Meksiku, Asanž ne bi mogao da se meša u poslove drugih zemalja i ne bi predstavljao nikakvu pretnju, prenosi Rojters.

Viši sud u Londonu poništio je u decembru odluku nižeg suda da Asanža ne treba predati američkom pravosuđu i time otvorio put za njegovo izručenje SAD.

Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa time što je Vikiliks objavio ogromne količine poverljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša čime su, kako navode, bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD u ratnim zonama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar