U trendu

Prijateljstvo, razumevanje i međusobna podrska SR i Meksika

MEKSIKO SITI – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Meksiku sa ministrom spoljnih poslova Marselom Ebrardom Kasaubonom i istakao da odnose dve zemlje krasi iskreno prijateljstvo, međusobno razumevanje, poštovanje i podrška.

Podvukao je da o dugogodišnjim vezama Srbije i Meksika govori i činjenica da ove godine obeležavamo 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Posebno zadovoljstvo šef srpske diplomatije izrazio je povodom toga što je nakon 10 godina ministar spoljnih poslova Srbije u bilateralnoj poseti Meksiku, a ovom prilikom izrazio je nadu da ćemo u narednom periodu imati priliku da u Srbiji ugostimo predsednika Meksika Andresa Manuela Lopesa Obradora i ministra Kasaubona.

Na sastanku je razgovarano o konkretnim koracima za dalje jačanje prijateljskih odnosa i saradnje Srbije i Meksika, a posebno ekonomske saradnje.

Ministri su se saglasili da je od suštinske važnosti za intenziviranje saradnje na ekonomskom planu što skorije zaključivanje sporazuma o promociji i zaštiti investicija, o dvostrukom oporezivanju, kao i o ukidanju viza za građane Srbije.

Takođe, ovom prilikom šef srpske diplomatije pozvao je investitore iz Meksika da ulažu u Srbiji.

Selaković je zahvalio Meksiku na čvrstoj podršci Srbiji po pitanju očuvanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i opredeljenosti za poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava, kao i na podršci naporima koje predsednik Vučić i naša vlada ulažu u rešavanje kosovsko-metohijskog pitanja mirnim sredstvima.

Govoreći o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova, Selaković je ukazao na važnost redovne komunikacije i kontakata kroz redovno održavanje političkih konsultacija i saradnju dve diplomatske akademije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.