U trendu

Primirje u provinciji Homs stupilo na snagu

Primirje u sirijskoj provinciji Homs stupilo je danas na snagu posle sporazuma izmedju ruske vojske i pobunjenika oko stvaranja treće „sigurne zone“, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Portparol ministarstva Igor Konašenkov rekao je da su, u skladu sa dogovorom postignutim u Kairu krajem jula, „umerene opozicione grupe i vladine snage proglasile prekid vatre“ od podneva po lokalnom vremenu u trećoj „sigurnoj zoni“, severno od Homsa.

Konašenkov je rekao da će od sutra ruska vojna policija postaviti dva kontrolna punkta i tri osmatračke stanice u „sigurnoj zoni“. Oni nadgledaju prekid vatre i na drugim mestima gde je uspostavljeno primirje.

U tu zonu spada 84 naselja sa nešto više od 147.000 stanovnika.

Prema opozicionoj Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, medju obuhvaćenim gradovima su i neki koji su bili prvi u pobuni protiv predsednika Bašara el-Asada 2011. Oni su od 2012. pod kontrolom opozicije i izbegli su padanje u ruke Islamske države.

Prethodne dve „sigurne zone“ su ustanovljene na jugozapadu Sirije i u Istočnoj Guti, predgradju Damaska. Četvrta je planirana u provinciji Idlib, prema sporazumu postignutom početkom jula u Astani pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana.

U ratu u Siriji, u koji su se od 2011. do danas uključili regionalni akteri, spoljne sile i džihadističke grupe, do sada je poginulo više od 330.000 ljudi a milioni su raseljeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.