U trendu

Prodemokratski protesti potresaju kraljevinu Esvatini

Sićušna afrička Kraljevina Esvatini ove nedelje je zahvaćena prodemokratskim protestima, a stižu i izveštaji o nasilju i pogibiji demonstranata.

Demonstranti zahtevaju demokratske reforme i optužuju za represiju kralja Msvatija Trećeg, koji malim planinskim kraljevstvom apsolutistički vlada više od 30 godina.

Demonstranti traže reforme i ukidanje zabrane opozicionih političkih stranka, koje je na snazi još od 1973. godine.

Sinke Dube, predsednik „Kongresa mladih Svazilenda“ koji učestvuje u demonstracijama, pozvao je Ujedinjene nacije, 16-članu Južnoafričku razvojnu zajednicu i Afričku uniju da uvedu sankcije kralju Msvatiju i vladajućoj porodici.

Organizacije za zaštitu prava optužuju kraljevsku porodicu, uključujući 15 kraljevih žena, da uživaju u raskoši, dok u siromaštvu žive mnogi od 1,1 miliona stanovnika te zemlje koja se s kraja na kraj prostire na svega dvestotinak kilometara.

Glavni grad Mbabane i najveći grad Mazini najviše su pogodjeni protestima – demonstranti postavljaju barikade na ulicama i putevima i podmeću požare, često u preduzećima u vlasništvu kraljevske porodice ili su povezana s njom.

U industrijskom gradu Matsapa gorele su fabrike i kamioni.

Vlada Esvatinija uvela je policijski čas u pokušaju da uguši demonstracije, a fotografije i video-snimci na društvenim mrežama pokazuju kako vojnici napadaju ljude za koje se veruje da su demonstranti.

Aktivisti tvrde da su vojnici i policija ubili više od 20 demonstranata od početka protesta ove nedelje, ali policija nije potvrdila tu informaciju kao ni vladini zvaničnici i zdravstveni radnici.

Vršilac dužnosti premijera Esvatinija Temba Masuku rekao je da su „kriminalni elementi“ preuzeli legitimne proteste.

Vlada Južne Afrike koja gotovo u potpunosti okružuje Esvatini, pozvala je na smirenost i uzdržanost i poručila da s velikom zabrinutošću prati političku i bezbednosnu krizu.

„Posebno smo zabrinuti zbog izveštaja o ubijenima i uništavanju imovine. Pravo na mirni protest je univerzalno priznato“, poručio je moćni sused i pozvao snage bezbednosti Esvatinija da se uzdrže i zaštite živote i imovinu ljudi.

Esvatini je poznatiji po nekadašnjim nazivom Svazilend iz doba dok je bio pod britanskom upravom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.