Prodori na zapadu Mosula, bitka za most na Tigru

Iračke snage, koje podžava SAD, nastavile su da prodiru dublje ka zapadnom delu Mosula kako bi zauzele most preko Tigra.

One bi time povezale istočnu obalu reke, koja je pod kontrolom vlade, sa zapadnom obalom, gde je u toku ofanziva na preostale džihadiste.

Vojni inženjeri planiraju da saniraju most kako bi se omogućilo vojnicima da dovedu pojačanje i unesu zalihe direktno sa istočne strane mosta, rekao je za Rojters pukovnik Falah al-Vadban iz elitne Jednice za brzo reagovanje iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Most je veoma važan. Udaljen je oko 400 metara. Do kraja dana, čućete da su naše snage stigle (tamo)“, dodao je on.

U pitanju je najjužniji od pet mostova preko Tigra, koji su svi ostečheni u vazdušnim udarima koalicije predvođene SAD.

Iračke snage zauzele su istočni deo Mosula u januaru ove godine, nakon 100 dana borbe, a napad na okruge zapadno od Tigra pokrenule su pre nedelju dana.

Više stotina ljudi pobeglo je u pravcu područja pod kontrolom vlade od četvrtka, od kojih najmanje 1.200 rano jutros, naveo je jedan od pripadnika elitnih snaga Službe za borbu protiv terorizma.

Iračka vojska, policija i elitne snage Službe za borbu protiv terorizma i Jedinice za brzo regaovanje učestvuju u napadima na takozvanu Islamsku državu u zapadnom Mosulu, a podršku iz vazduha, kao i na terenu, pruža im koalicija predvođena SAD.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike