U trendu

Prošlo je šest decenija od istorijskog leta Gagarina

MOSKVA – Danas se navršava 60 godina od kada je u svemir odleteo sovjetski kosmonaut Juri Gagarin i bio prvi čovek u istoriji koji je to učinio.

U Rusiji se planiraju brojne manifestacije kojima će biti obeleženo šest decenija od prvog svemirskog leta sa ljudskom posadom.

Mediji prenose da bi ruski predsednik Vladimir Putin trebalo da otputuje u Engels, grad na jugu zemlje, gde je skulptura posvećena Gagarinu i nalazi se na mestu njegovog sletanja.

Portarol zvaničnog Kremlja Dmitrij Peskov je u petak izjavio da je godišnjica svemirskog leta „dan nacionalnog ponosa“ za Rusiju.

Na današnji dan 1961. godine, 28. godišnji sovjetski pilot i kosmonaut Jurij Gagarin, u svemirskoj kapsuli „vostok 1“, poleteo je sa kosmodroma u Bajkonuru i postao prvi čovek koji je iz svemira gledao Zemlju.

Kretao se brzinom od 27.500 kilometara na sat. Gagarin je obleteo jedan krug oko Zemlje za sat i 48 minuta.

„Vostok 1“ je sleteo u Saratovsku oblast, 110 kilometara južno od Volgograda. Gagarin se bez problema katapultirao na visini od sedam kilometara i padobranom bezbedno prizemljio.

Njegova sada zarđala kapsula „vostok“ izložena je u moskovskom Muzeju kosmonautike, gde će sutra biti otvorena izložba posvećena Gagarinu, prenosi portal „Frans 24“.

Posetiocima će biti prikazani dokumenti, fotografije i lične stvari Gagarina, od kojih neke potiču iz detinjstva i školskih godina.

„Ovo je verovatno jedino prezime koje svi znaju, od četvorogodišnjaka do ljudi starijih od 80 godina“, rekao je Vjačeslav Klimentov, istoričar i zamenik direktora muzeja.

Gagarinov let ostaje izvor nacionalnog ponosa u Rusiji i simbol dominacije Sovjetskog saveza u svemiru tokom te ere.

Četiri godine pre Gagarina, Sovjetski savez je već postao prva zemlja koja je u orbitu poslala satelit nazvan „Sputnjik“.

Šezdeset godina kasnije, Rusija nastavlja da često šalje svoje kosmonaute na Međunarodnu svemirsku stanicu, a u petak ruska letelica „Sojuz“, slaveći godišnjicu leta Gagarina, uzletela je sa kosmodroma Bajkonur sa dvojicom Rusa i jednim američkim astronautom.

Gagarin je tragično poginuo 27. marta 1969. prilikom pada vojnog aviona tokom rutinskog lerta. Imao je 35 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.