U trendu

Prvi visoki kineski zvaničnik u „oči u oči“ sa Trampom

Američki predsednik Donald Tramp, koji je davao više izjava protiv akcija Pekinga, danas je imao prvi susret sa nekim iz kineskog državnog rukovodstva.

Nakon susreta Trampa sa kineskim državnim savetnikom Jangom Điječijem, portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da to bila prilika da se otpočne razgovor o bezbednosnim pitanjima od interesa za obe strane, prenosi Rojters.

Britanska agencija prenosi da je visoki zvaničnik američke administracije izjavio da se razgovaralo o bilateralnoj saradnji i mogućnosti da se dogovori sastanak Trampa i Si Đinpinga, ali nikakav datum nije ugovorern.

Prema istom izvoru, razgovor je trajao pet do sedam minuta.

Jang, koji ima viši rang od kineskog ministra inostranih poslova, prvi visoki kineski zvaničnik koji je doputovao u zvaničnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama od kada je Tramp preuzeo funkciju šefa države.

Njegova poseta usledila je nakon telefonskog razgovora Janga i šefa američke diplomatije Reksa Tilerosna prošle nedelje, tokom koga je naglašena važnost uspostavljanja konstruktivnih odnosa između SAD i Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.