U trendu

Putin i Makron zalažu se za direktne pregovore sa Severnom Korejom

Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, pozvali su danas na direktne pregovore sa Severnom Korejom da bi se smanjile napetosti izazvane najnovijim severnokorejskim ispaljivanjem rakete, saopštio danas Kremlj.

Dva predsednika su se u telefonskom razgovoru saglasila da je „nedopustivo nastaviti eskalaciju“ na Korejskom poluostrvu, naveo je Kremlj.

Putin i Makron su se složili da je potrebno rešiti tu „izuzetno komplikovanu situaciju isključivo političkim i diplomatskim sredstvima i obnovom direktnih pregovora“, navodi se u saopštenju.

Oni su čvrsto osudili provokativne akcije Severne Koreje kojima se grubo krše rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Francusko predsedništvo je u odvojenom saopštenju povodom nove ispaljene severnokorejske rakete, čvrsto osudilo provokativne akcije Severne Koreje koje, kako je naveden, „grubo krše rezolucije Saveta bezbednosti UN“ i izjasnilo se za jačanje sankcija Pjongjangu.

„Francuska je spremna da radi, posebno u okviru Saveta bezbednosti UN i Evropske unije na jačanju mera da bi se ubedio režim u Pjongjangu da nema interesa za eskalacijom i da ga dovede do pregovaračkog stola“, rekla je portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova Anjes Romane-Espanj.

Severna Koreja je danas lansirala još jednu balističku raketu koja je preletela preko Japana i sletela u Tihi okean, oko 2.000 kilometara istočno od japanske obale.

Kremlj je ranije danas čvrsto osudio to „provokativno ispaljivanje“ rakete, dok je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila agresivnu retoriku Vašingtona oko tog pitanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.