U trendu

Putin: I Srbija i Rusija rade za stabilnost regiona

SOČI – Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da su današnji razgovori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucićem bili korisni i sadrzajni i da doprinose prijateljstvu i strateškoj saradnji dve zemlje.

„Rusija i Srbija daju veliki znacaj stailnost regiona, tezimo uspostavljanju dobrosusedstva i smanjenju konfliknog potencijala“, rekao je Putuin.

Putin je na zajednickoj konferenicji za novinare rekao da su on i predsednik Srbije detaljno razmotrili sve aspekte rusko-srpske saradnje i razmenili mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu, pre svega o Kosovu i Metohiji, ali i o drugim aktuelnim regionalnim problemima.
Odnosi Srbije i Rusije imaju bogatu istoriju i oslanjaju se na viševekovno prijateljstvo i uzajamnu pomoć, rekao je Putin te podsetio da su se dva naroda borila rame uz rame u Drugom svetskom ratu i borili se protiv nacizma.

U tom kontekstu, naveo je da će sledeće godine biti obeležan važan datum za Rusiju, 75 godina od kraja Otadžbinskog rata i da je Vučić prihvatio poziv da 9. maja iduće godine dođe u Moskvu.

On je rekao i da je zahvalan srpskim prijateljima za brizljiv odnos prema spomenicima, i sećanje na ruske vojnike kao i na tome da vidi srpske vojnike na Crvrnom trgu.

Putin je rekao i da je povećna trgovinska ramena razmena i da je vise od 2 milijarde dolara, da su ruske investicije bile oko 4 milijarde dolara, a gasna korporacija Gaspromnjet ulozila u cerku firmu u Srbiji oko 2 milijarde dolara, dok će do 2025. godine uloziti oš 1,4 milijarde dolara.

Rusija je vodeci isporučilac gasa u Sriji, rekao je on dodajući da je prošle godine za srpske potrošače isporučeno vise od 2,5 milijarde kubnih metaragasa.

On je podsetio na izgradnju gasno transpotnog sistema kopnenim i puem koji e pridružuje turskom toku i evropi.

Naveo je da je dogovoreno i proširenje kapaciteta Banatskog dvor na 2,5 milijarde kubnih metara gasa.

Ukazao je da će biti povećana ne samo energetsk bezbednost Srbije, već i u reginuuopšte.

Putin ej podsetio na infrastrukturne radove koje ruske kompanije izvode u Srbiji, kao sto je unapređenje železnice, modernizaija zelznckog centra, brzina i efikasnost.

Puitin je rekao a Rusija predlaže i pobodljasnje avio parka Er srbije, da isporucuju avione i tehnicko servsiranje.

Podsetio ej i na kompanije kojrade u srbiji kao sto je Zberbanka i Ros gas koje pružaju veliki broj usluga.

Kaže i da su srpske kompanije akivno predstavljene u Rusiji, i bve se izgradnjom, farmaceutikom, hranom, turizmom.

Rrusija i Srbija razvijaju i saradnju u vojno tehničkoj oblasti, rekao je Putin navodeći da podržavaju vojnu neutralnost, ali pruzaju pomoć u modernom naporužanju za odbrambene potrebe Srbije.

Naveo ej da predstanici Srbije cestvuju i u vojnim igrama i vezbama.

U Nisu je savremeni humanitani centar koji je namenjen za pomoć u nepogodama i vanrednim situacijama.

Kao važan segment saradnje izdvojio je i kulturnu sferu, najavljujući da će Srbiji uskoro biti vraćena stranica Miroslavljeog jevanđelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.