U trendu

Putin, Makron i Merkel za pojačanu razmenu vesti o Siriji

Vladimir Putin, Emanuel Makron i Angela Merkel založili su se danas za „nastavak ulaganja zajedničkih napora“ u uspostavljanju prekida vatre u Siriji i dogovorili su se da pojačaju razmenu informacija o tome, saopštio je Kremlj.

Predsednici Rusije i Francuske i nemačka kancelarka naglasili su značaj „nastavka zajedničkih napora u primeni što je pre moguće“ rezolucije Saveta bezbenodsti UN o primirju, dodaje se u saopštenju Kremlja, javila je agencija Frans pres.

Jelisejska palata saopštila je ranije danas da narednih sati i dana treba biti „izuzetno obazriv kako bi primirje bilo konkretno poštovano“ i dodala da sve zemlje treba da učestvuju u tome, prvenstveno zemlje sponzori mirovnih pregovora u Astani, a to su Rusija, Turska i Iran.

Savet bezbednosti UN sinoć je usvojio rezoluciju u kojoj se zahteva neposredan prekid vatre od 30 dana kako bi bili evakuisani civili i povredjeni, i dostavljena humanitarna pomoć.

U medjuvremenu, opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su danas nastavljeni sukobi u istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi u blizini Damaska gde je za nekoliko dana stradalo više od 500 civila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.