Putin naredio ruskoj strani da više ne pregovara o INF

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija obustavlja primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i naredio zvaničnicima da više ne započinju pregovore sa SAD o tom sporazumu, prenosi TAS S.

Putin je kazao da „Rusija neće postaviti rakete srednjeg i kratkog dometa u raznim regionima sveta pre SAD“.

Ruska agencija prenosi da je šef diplomatije Sergej Lavrov kazao Putinu da su „SAD kršile sporazum INF od 1999. godine“.

„Rusija neće biti uvučena u skupu trku u naoružanju, novi radovi ne treba da izazovu dodatne troškove u budžetskim davanjima“, poručio je Putin.

Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je juče da će SAD danas obustaviti primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), preneo je Rojters.

Agencija je navela da je šef Stejt departmenta takođe poručio da će se Vašington za šest meseci potpuno povući iz ovog istorijskog sporazuma postignutog 1987. ukoliko Rusija ne okonča navodno kršenje pakta o kontroli naoružanja.

Rojters podseća da je Moskva negirala kršenje sporazuma, kojim se obema stranama zabranjuje postavljanje u Evropi raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike