Putin produžava amnestiju za povratak kapitala u zemlju?

MOSKVA – Rusija može da produži sadašnju amnestiju za vraćanje kapitala iz inostranstva u zemlju za još godinu dana za svoje državljane, izjavio je predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin.

Sadašnji zakon, koji omogućava prijavljivanje sredstava u inostranstvu bez kazne, ističe u martu, prenosi Raša tudej.

„Postoji mogućnost da se produži amnestija kapitala za najmanje još jednu godinu za one građane koji svoj novac transferišu u Rusiju i koji, takođe, registruju svoje poslovanje u specijalnim administrativnim oblastima“, rekao je Putin u sredu na poslovnom forumu „Delovaja Rosija“ u Moskvi.

Ruski preduzetnici u inostranstvu mogu pod posebnim zakonskim uslovima ponovo da registruju poslovanje u otadžbini, u Kalinjingradu, u najzapadnijem delu zemlje, kao i u Vladivostoku, na istoku Rusije.

Predsednik Putin je takođe priznao da su manjkavosti u nacionalnom zakonodavstvu i nedostatak bezbednosnih garancija za privatnu imovinu naveli ruske građane da sele svoju imovinu van zemlje.

Aktuelni uslovi amnestije kapitala, osmišljeni da podstaknu vraćanje imetka u Rusiju, važe do 1. marta 2019. godine. Zakon omogućava pojedincima da obaveste poreske organe o imovini, o kontroli nad stranim kompanijama, o računima u bankama lociranim van Rusije u zamenu za oslobađanje od poreske, upravne i krivične odgovornosti.

Amnestija se odnosi na sve prihode, poslovne operacije i transakcije vezane za sredstva i račune u inostranstvu.

Putin je takođe ponudio otpust poreza na lični prihod na godinu dana, ukoliko pojedinac koji kontroliše stranu kompaniju odluči da postane ruski poreski obveznik ove godine.

Dobrovoljno prijavljivanje imovine i računa u bankama u inostranstvu počelo je u Rusiji 2015. godine. Do kraja juna 2016. godine, do kada je ta mera bila na snazi, podneto je više od 7.000 prijava.

Druga runda amnestije kapitala počela je 2017. i produžena je 2018. za godinu dana. Prošlogodišnje produženje se isplatilo vladi, budući da su biznismeni prijavili oko 10 milijardi evra aktiva iz inostranstva, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov, navodi Raša tudej.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Anonimni

    DA !DA, DA ,DA , —————————————————————————————————- >>>>>>>>>>>> TO ISTO DA SRBIJA URADI SA TAJKUNIMA I „OSTALIM“ TRANZICIJSKIM LOPOVIMA U SRBIJI , KIM , CG I RS

  2. Anonimni

    DA ! ——————————————————————————————————————— >>>>>>>>>>>> TO ISTO DA SRBIJA URADI SA TAJKUNIMA I „OSTALIM“ TRANZICIJSKIM LOPOVIMA U SRBIJI , KIM , CG I RS

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike