U trendu

Putin ratifikovao sporazum o razmeĆĄtanju avijacije u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin ratifikovao je sporazum Damaska i Moskve o rasporedjivanju „na neodredjeno vreme“ ruskih vazduhoplovnih snaga u bazi Hmejmim u Siriji, saopĆĄtio je danas Kremlj.

Prema sporazumu potpisanom 26. avgusta 2015. ruske vazduhoplovne snage mogu stalno da budu rasporedjivanje na vojnom aerodromu koji Moskva koristi za operacije podrĆĄke reĆŸimu sirijskog predsednika BaĆĄara el Asada.

Prema sporazumu, ti avioni izuzeti su od carinskih kontrola i poreza, a ruski vojnici i njihove porodice imaju diplomatski imunitet.

Godinu dana nakon pokretanja vojne intervencije, Rusija jača svoje vojno prisustvo i svoj arsenal u Siriji za napade pre svega u Alepu, uprkos kritikama Zapada koji Moskvu zbog tih bombardovanja optuĆŸuje za ratne zločine.

Oko 4.300 ruskih vojnika rasporedjeno je u Siriji, većina u bazi Hmejmim, nedaleko od Latakije, uporiơta Baơara el Asada.

U bazi Hmejmim pored bombardera i lovačkih aviona, rasporedjeni su vojni helikopteri i sistemi protivraketne odbrane S-400.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.