U trendu

Rab: Eventualni ruski zločini neće proći nekažnjeno

LONDON – Britanija o „ruskoj vojnoj mašineriji“ sudi po njenim delima, a ne po izjavama ruskih zvaničnika, poručio je danas zamenik premijera Velike Britanije Dominik Rab.

Rab je u intervjuu za Skaj njuz govorio u vezi sa načinom na koji Rusija vodi rat u Ukrajini i istakao da će Britanija pružiti podršku tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu kako eventualni ruski ratni zločini ne bi prošli nekažnjeno, prenosi londonski Gardijan.

Kako navodi britanski list, Rab je izrazio sumnju da će se ruske snage pregrupisati da bi ponovo napale ukrajinske položaje i da Rusija nema nameru da u ovom trenutku preduzme ozbiljne diplomatske napore da okonča rat.

“Mislim da ne možete verovati onome što izlazi iz usta Putinove ratne mašine”, izjavio je britanski zamenik premijera.

On je dodao i to da Rusiju smatra nekonvencionalnim protivnikom koji angažuje plaćenike, bavi se sajber ratom i trovanjem svojih protivnika.

Osvrnuvši se na eventualne ratne zločine, Rab je izjavio da Britanija podržava MKS koji razmatra podnete optužbe i izveštaje o ratnim zločinima u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, Britanija će tužiocu MKS-a pružiti finansijsku i tehničku podršku, a naveo je i da je prošlog četvrtka bio domaćin sastanka u Hagu kom su prisustvovali predstavnici 38 zemalja i na kom su dogovorene zajedničke inicijative u tom pogledu.

Zamenik premijera je naveo i da su satelitski snimci veoma važni, jer oni ne samo da dokazuju zločin, već pokazuju i ko je odgovoran za njega, te da je neophodno pronaći način da se oni sačuvaju, navodi “Gardijan”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.