U trendu

Radulović primio novu ambasadorku tzv. Kosova u Podgorici

PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je odlazeći ministar u tehničkoj vladi Đorđe Radulović primo danas „novoimenovanu ambasadorku“ tzv. Kosova Arijanu Žerku Hodžu i tom prilikom izjavio da je „regionalna saradnja stub crnogorske spoljne politike“.

Radulović je, navedeno je, izrazio uverenje da je da će „otvorena i intenzivna saradnja dve države biti nastavljena i tokom njenog mandata“.

„Radulović je ocenio da sadržajne odnose dve države potvrđuje i činjenica da je 1999. godine, Crna Gora otvorila vrata za 200 hiljada kosovskih izbeglica, čime je pokazala svoju opredeljenost očuvanju multietničkog sklada“, navodi se u saopštenju.

Radulović je rekao da je Crna Gora, kao najmanja država u regionu, „veoma posvećena dobroj regionalnoj saradnji, stabilnosti i nepovredivosti međusobno utvrđenih granica“.

Kao primer dobre saradnje Podgorice i Prištine, Radulović je naveo potpisivanje Sporazuma o „granici između dve države u junu 2018. godine čime je pitanje razgraničenja između Crne Gore i Kosova uspešno završeno“.

Radulović je, navodi se, ponovio da integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju nema alternativu, i da snaženje bezbednosti regiona predstavlja ključni preduslov daljeg napretka Crne Gore na evropskom putu.

Navodi se da je zajednički istaknuto da bi organizovanje „političkih konsultacija ministarstava doprinelo intenziviranju saradnje i jačanju ugovorno-pravne saradnje između dve države“.

„S tim u vezi, izraženo je očekivanje da će dve strane u narednom periodu aktivno raditi na usaglašavanju i potpisivanju sporazuma od obostranog značaja, s akcentom na oblast pravosuđa, finansija, nauke, sporta i zdravlja“, stoji u saopštenju.

Hodža je, navodi se, kazala da „dve države neguju dobre odnose, i dodala da će u fokusu njenog mandata biti njihovo dalje unapređenje“.

„Poseban akcenat stavila je na činjenicu da veliki broj kosovskih građana posećuje Crnu Goru koju doživljavaju kao atraktivnu turističku destinaciju, ali i blisku i prijateljsku zemlju“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.