U trendu

Raste broj beskućnika u Los Anđelesu

Broj beskućnika u Sjedinjenim Državama je opao za tri odsto između 2015. i 2016, ali 13 država i glavni grad Vašinton beleže povećanje.

Kalifornija je među državama sa jednim od najvećih broja beskućnika u zemlji.

U toj državi, u okrugu Los Anđeles je zabeleženo povećanje broja beskućnika od 23 odsto.

I mada su birači odobrili povećanje poreza na promet u cilju borbe protiv beskućništva, mnogi građani kažu da je potrebno učiniti više, prenosi Glas Amerike.

„Primećujemo da se sve brže povećava broj beskućnika u Los Anđelesu“, kaže Piter Lin iz Kancelarije za pomoć beskućnicima u tom gradu.

Aktivisti navode da su glavni uzroci beskućništva mala ponuda stanova za izdavanje u delovima grada gde je stopa siromaštva već visoka.

“I dok je ekonomija u usponu, više je novca na tržištu za iznajmljivanje stanova i zbog toga kirije rastu po 100 ili 200 dolara, ali ničiji prihod ne ide u korak sa time.”, kaže on.

“Bogati su sve bogatiji dok srednja klasa nestaje”, kaže aktivista Tanja Tal.

Venis, priobalno naselje u Los Anđelesu, je mesto gde se mogu videti kampovi beskućnika i kuće koje vrede više miliona dolara.

“Stanovnici pronalaze beskućnike koji vrše nuždu u njihovim dvorištima. Grad mora da učini više da pruži usluge beskućnicima koji su u najtežoj situaciji. Takođe mora da učini više da pruži usluge stanovnicima koji investiraju”, smatra Vilijam Hokins iz Odbora za beskućnike u Venisu.

Jedan pristup koji su usvojili Los Anđeles i gradovi širom zemlje je model “Prvo smeštaj”, u okviru kojeg se beskućnicima obezbeđuje smeštaj bez preduslova, poput pohađanja časova o roditeljstvu ili zahteva da nisu narkomani ili alkoholičari.

“Ljudskom umu je potreban dom, bezbedan prostor i zato moramo da razvijemo inovativni pristup za stvaranje takvih bezbednih prostora koje ljudi mogu da kontrolišu”, smatra Tanja Tal.

“Smestite ih u domove i potom osmislite negu. Posete kući i menadžment pojedinih slučajeva, kao i zdravstvena i mentalna nega”, ističe Tesa Maden Storms iz organizacije „Pat Gramersi“, prenosi VOA.

To je vrsta rešenja za koju se Los Anđeles nada da će moći da je proširi – izgradnja novih domova i pretvaranje postojećih zgrada u trajni stambeni prostor za beskućnike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.