Referendum o nezavisnosti Katalonije najavljen za danas

Hiljade ljudi na ulicama Barselone i drugih gradova autonomnog regiona Katalonije noćas čekaju početak glasanja na referendumu o nezavisnosti od Kraljevine Španije, najavljenom za danas, uprkos višegodišnjem oštrom protivljenju vlasti u Madridu i najnovijim policijskim i pravosudnim merama.

Centralne vlasti Španije referendum o nezavisnosti Katalonije smatraju ilegalnim i nastoje da ga spreče pravosudnim putem i policijskim akcijama, što su na ulicama Madrida u subotu pozdravljali protivnici otcepljenja Katalonije.

Studenti i drugi gradjani su već danima masovno na ulicama Barselone i drugih gradova Katalonije u znak podrške referendumu.

Katalonska policija je upozorila na opasnost od nemira ukoliko centralne, španske vlasti zatvore birališta i pokušaju da spreče održavanje referenduma, zbog čega su izdale i ultimatum orgnizatorima referenduma da mesta odredjena za glasanje napuste do nedelje u šest ujutro, sat pre zakazanog početka nedopuštenog glasanja.

Ustavni sud Španije je, na zahtev centralne vlade, još pre tri nedelje suspendovao odluku o održavanju referenduma do donošenja presude o njegovoj ustavnosti.

Policija je u više navrata zaplenila velike količine glasačkih listića i plakata za promociju referenduma, a u subotu i blokirala neka biračka mesta.

Katalonske vlasti ne žele da odustanu od referenduma, i najavile su da će gradjani moći da o nezavisnosti glasaju na više od 2.300 glasačkih mesta.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih regiona Španije, i jedna od najbogatijih, a ima 5,5 miliona registrovanih birača. Ankete pokazuju da je većina za referendum, ali da je stanovništva podeljeno o pitanju nezavisnosti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike