U trendu

Rejnders: Ključan direktan kontakt sa Irancima za pomoć osuđenom Belgijancu

BRISEL – Evropski komesar za pravosuđe, bivši belgijski ministar za spoljne poslove Didije Rejnders je danas uputio savet belgijskoj ministarki za spoljne poslove Hadži Lahbib i izjavio da ona mora da ide u Iran u pokušaju da pomogne belgijskom humanitarcu Olivijeu Vandekastilu koji je osuđen u Iranu na 40 godina zatvora i 74 udaraca bičem.

Rejnders smatra da je ključno važan direktan kontakt sa iranskim vlastima.

“U ovakvim slučajevima morate iskoristiti svaku priliku. Veoma je važno biti tu i uspostaviti kontakt licem u lice. Osim toga, potrebno je pokazati interesovanje stanovništva koje podržava ovakav pristup”, izjavio je on na belgijskoj LN24 televiziji.

Lahbib je dosad pozvala iranskog ambasadora nakon izveštaja u štampi o presudi Vandekastilu, izjavila je Lahbib u utorak. Međutim, Iran nije zvanično dao nikakve informacije u vezi sa optužbama protiv Olivijea Vandekastilea i njegove presude“, rekla je ministarka.

„Belgija nastavlja da osuđuje ovo proizvoljno pritvaranje i čini sve da mu stane na kraj i poboljša uslove pritvora“, stoji u saopštenju Hadže Lahbib.

Rejnders je jutros insistirao da mora da se radi na belgijskom ili evropskom nivou, da se intervencija vrši direktno sa iranskim vlastima.

„Prva briga danas, nakon tako dramatične osude, je da se osigura da uslovi pritvora budu ispravni. Videli ste da je bilo konkretnih kazni fizičkog kažnjavanja, udaraca bičem, očigledno je neophodno da se to spreči. Imao sam priliku u prošlosti da se suočim sa ovom situacijom, sa Saudijskom Arabijom, a mi smo već u prvom koraku postigli da zaustavimo barem fizičko nasilje prema jednom pritvorenom Belgijancu. Verujem da je ovo prvi korak, a zatim da se učini sve da se krene ka oslobođenju”, rekao je on.

On ističe da u nekim situacijama može da dođe i do razmene zatvorenika.

„Nedavno smo to ponovo videli. Ponekad se dešavaju dramatične situacije, razmene. Pričamo o tome za Belgiju, ali setite se ove košarkašice u Sjedinjenim Državama koja je bila zatvorena u Rusiji i onda, jednog dana saznajemo da se vraća, jer je došlo do razmene sa trgovcem oružjem koji je držan u Sjedinjenim Državama”, naglasio je komesar.

Olivier Vandekastil je u Iranu optužen za špijunažu. Belgijski mediji povezuju ovu strogu kaznu sa slučajem Asadolaha Asadija, iranskog diplomate osuđenog u Belgiji na dvadeset godina zatvora zbog terorizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar