najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Rekordan broj kandidata za Nobelovu nagradu

Ove godine se rekordnih 376 kandidata takmiči za Nobelovu nagradu za mir, objavio je danas Nobelov institut koji drži u tajnosti imena nominovanih kandidata.

Prethodni rekord bio je 2014. kada je predloženo 278 imena. Iako Nobelov institut ne objavljuje imena kandidata veruje se da su ove godine na spisku toliko različite ličnosti kao što su kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp, bivši saradnik američke Nacionalne agencije za bezbednost Edvard Snouden i papa Franja.

“To odražava činjenicu da živimo u svetu u kojem ima mnogo sukoba i u kojem takodje postoji odredjen broj procesa koji idu u pozitivnijem smeru. Očigledno je sve to inspirisalo mnoge ljude da iskoriste svoje pravo i nekog kandiduju za nagradu”, rekao je za agenciju Frans pres direktor Nobelovog instituta u Oslu Olav Njelstad.

Od 376 kandidovanih, 228 su pojedinci, a 148 organizacije, naveo je Nobelov institut.

Njihov identitet ostaje tajna najmanje 50 godina sem ako njihovi predlagači, poslanici i ministri, bivši dobitnici nagrade, profesori univerziteta ne odluče da javno objave svoj izbor.

Tako se veruje da su ove godine u trci kandidat za američku republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp, učesnici u kolumbijskom mirovnom procesu, papa Franja, nemačka kancelarka Angela Merkel, stanovnici grčkih ostrva koji pomažu migrantima i američka glumica Suzan Sarandon.

Na spisku su, kako se veruje, i kongoanski ginekolog Denis Mukvege, Nadja Murad, iz etničke grupe Jazida koja je pobegla od Islamske države gde je bila seksualni rob, aktivisti za borbu protiv nuklearnog oružja, avganistanski ženska biciklistička reprezentacija. 

Pet članova Nobelovog odbora koji biraju pobednika danas su imali svoj prvi sastanak za ovogodišnji izbor, na kome su mogli da predlože i druge kandidature po njihovom izboru.

Ime jednog ili više pobednika, maksimalno troje, biće poznato 7. oktobra.

Prošle godine nagrada je dodeljena kvartetu za nacionalni dijalog iz Tunisa.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike