U trendu

Restrikcije vode u Tunisu prete da prodube krizu u toj zemlji

TUNIS – U Tunisu su uvedene restrikcije vode, zbog teške suše, koja je tu zemlju pogodila četvrtu godinu zaredom.

Državno preduzeće za distribuciju vode već je počelo da obustavlja snabdevanje vodom svake noći između 21 čas uveče i 4 sata ujutru, piše Gardijan i dodaje da je Ministarstvo poljoprivrede zabranilo upotrebu vode za navodnjavanje, zalivanje zelenih površina i drugih javnih površina, kao i za pranje automobila.

Akumulacija Sidi Salem, koji snabdeva vodom sever zemlje, uključujući glavni grad Tunis, napunjena je samo oko 16 odsto svog kapaciteta.

Tunis se u velikoj meri oslanja na površinske vode, što ga čini ugroženim manjkom padavina izazvanog klimatskom krizom. U protekle četiri godine mediteranski region je imao žarka leta, blage zime i relativno malo kiše.

Procenjuje se da će temperature širom Tunisa porasti za 3,8 stepeni Celzijusa do 2050. godine, dok će se u istom periodu količina padavina smanjiti najmanje 4 odsto.

Problem vodosnabdevanja u Tunisu pojačava to što su vodovodi stari, a prema podacima Svetskog fonda za prirodu, curenjem se izgubi oko 30 odsto vode pre nego što ona dođe do potrošača. Veliki deo infrastrukture je veoma star i datira iz 1950-ih godina.

Zabrana upotrebe vode za poljoprivredu, što čini oko 75 odsto potrošnje vode u toj zemlji, imaće poseban uticaj.

Suša će se pokazati kao „katastrofalna“, izjavio je zvaničnik sindikata poljoprivrednika Mohamed Rjaibija.

Već se predviđa da će ovogodišnji rod žitarica iznositi samo trećinu prošlogodišnjeg, a sektor poljoprivrede doprinosi čini oko 10 odsto godišnjeg BDP-a zemlje.

Vlada kao moguća rešenja razmatra kopanje bunara, desalinizaciju morske vode i reciklažu otpadnih voda.

Tunis je već u krizi zbog slabe ekonomije, visoke nezaposlenosti i rastućih troškova života, a postoji bojazan da bi isključenje vode moglo dodatno podstaći socijalne nemire.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.