U trendu

Rjabkov: Akcije SAD ruše mogućnosti za normalizaciju odnosa

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je danas da su najnovije akcije SAD korak ka uništenju mogućnosti za normalizaciju odnosa Rusije i SAD, preneo je Tass.

On je izjavu dao povodom izglasavanja novih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

„Ovo što se dešava nema veze sa zdravim razumom. Autori i sponzori tog zakona čine ozbiljan korak ka uništenju mogućnosti za normalizaciju odnosa sa Rusijom“, rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, Moskva „neće reagovati emotivno“ i želi nastavak dijaloga i kompromis sa SAD „o pitanjima značajnim i za Rusiju i za SAD“, gde spadaju terorizam i neširenje oružja za masovno uništenje.

On je rekao da je usvajanje zakona izbor neprijatelja Rusije, koje je nazvao „puštenim s lanca“, i da će Moskva prema tome i posmatrati Ameriku – kao „izvor opasnosti“.

„To mora da se razume i ponaša u skladu sa tim: odmereno, razumno i mirno“, rekao je Rjabkov i dodao da su SAD obaveštene o mogućim uzvratnim akcijama Rusije iako „današnji Vašington ne sluša nikoga osim sebe“.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je juče zakon koji predvidja oštrije sankcije protiv Rusije, Irana i Severne Koreje. Zakon moraju potvrditi i Senat i predsednik Donald Tramp, ali nema naznaka da će biti protivljenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.