U trendu

Rođaci ubijenih: Šira zajednica da se usprotivi islamofobiji

TORONTO – Rođaci ubijene muslimanske porodice iz kanadskog grada Londona u pokrajini Ontario apelovali su danas na širu zajednicu u Kanadi da se usprotivi rasizmu i islamofobiji, nakon što je policija utvrdila da je osumnjičeni bio motivisan mržnjom.

Četvoro članova porodice koji su ubijeni u nedelju kada ih je ubica pokosio malim kamionom su Salman Afzal (46), supruga Madiha Salman (44), Jumna Afzal (15) i Afzalova majka (74), preneo je Rojters.

Sin Fajez (9) je i dalje u bolnici sa ozbiljnim povredama, ali koje nisu opasne po život.

Natanijel Veltman (20) se nalazi u pritvoru i osumnjičen je za četvorostruko ubistvo prvog stepena i pokušaj ubistva.

U izjavi objavljenoj u ponedeljak uveče rođaci žrtava su osporili prvobitni izveštaj policije, koja je navela da osumnjičeni nije član nijedne ekstremističke grupe i da nije imao saučesnike.

„Mladi čovek koji je počinio teroristički čin je bio pod uticajem grupe sa kojom je povezan, a ostatak zajednice mora da zauzme čvrst stav protiv svega ovoga“, izjavila je porodica, iako nije objavila ime grupe ili kako su saznali da je osumnjičeni povezan sa njom.

Članovi porodice koji su stradali bili su aktivni članovi londonskih muslimanskih i pakistanskih zajednica, a deca su išla u lokalnu islamsku školu.

U Kanadu su dosli iz Pakistana 2007. godine, prema pisanju lokalnih medija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.