U trendu

Rojters i AP: Slike sa Cetinja pokazuju duboke podele u Crnoj Gori

LONDON/VAŠINGTON – Svetske novinske agencije ocenile su da događaji oko današnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju odslikavaju duboke podele u Crnoj Gori.

Protesti oko ustoličenja mitropolita na Cetinju izraz su „dubokih podela oko veza Crne Gore i Srbije“, i predstavljaju sliku napetosti koje u Crnoj Gori postoje „između onih koji se zalažu za bliže odnose sa Beogradom“ i „drugih koji se protive savezništvu sa Srbijom“, smatra Rojters.

„Ceremonija (ustoličenja) je razotkrila duboke podele oko veza sa Srbijom. Protesti oslikavaju tenzije u toj balkanskoj zemlji između ljudi koji zastupaju bliske veze sa Srbijom i onima koji su protiv savezništva sa Srbijom“, navodi britanska agencija.

U istom tekstu se podseća da se Crna Gora rastala sa Srbijom 2006. godine, ali da njihova crkva „nije postala autonomna i ostala je pod Srpskom pravoslavnom crkvom, što za neke predstavlja simbol srpskog uticaja“.

Američki AP navodi da su Crnogorci ostali „duboko podeljeni oko veza sa susednom Srbijom i SPC, koja je najdominantija verska institucija u toj zemlji“.

„Oko 30 odsto od 620.000 stanovnika Crne Gore smatraju sebe Srbima“, ističe AP.

Američka novinska agencija konstatuje da je ovo jasan pokazatelj „oštre političke i društvene podele u Crnoj Gori“.

U izveštaju se primećuje da je predsednik Milo Đukanović, „tvorac državne nezavisnosti“, posetio Cetinje, dok je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, koga AP naziva „pro-srpskim“, bio u Podgorici.

„Otkako se Crna Gora razišla sa Srbijom, snage za nezavisnost Crne Gore su za to da se prizna crnogorska pravoslavna crkva, koja je odvojena od srpske. SPC je igrala ključnu ulogu u demonstracijama prošle godine, koje su pomogle da se promeni dugogodišnja pro-zapadna vlada u Crnoj Gori. Nova vlada sada uključuje pro-srpske i pro-ruske stranke“, zaključuje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.