U trendu

Rosatom: SAD blokirale učešće Rusije na konferenciji IAEA

MOSKVA – SAD su blokirale učešće Rusije na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Vašingtonu, saopštila je ruska državna korporacija Rosatom.

Međunarodna ministarska konferencija agencije „Nuklearna energija u 21. veku“ biće održana od 26. do 28. oktobra, prenele su RIA Novosti.

„Očekivalo se učešće ruske delegacije, formirane od predstavnika rukovodstva Rosatoma i Rostehnadzora. Zahtevi za dobijanje viza u SAD za članove delegacije podneti su unapred u skladu sa utvrđenom procedurom. Do danas niko od članova ruske delegacije nije dobio američku vizu“, navodi se u saopštenju.

Kompanija je ovo ocenila manifestacijom nepoštovanja američke strane prema IAEA.

U skladu sa sporazumom između agencije i zemlje domaćina događaja pod njenim pokroviteljstvom, država je dužna da predstavnicima zemalja članica IAEA omogući učešće na događaju koji se održava na njenoj teritoriji, podsetila je državna korporacija.

„Nažalost, prinuđeni smo da konstatujemo da bez adekvatnog učešća Rusije, univerzalno priznatog svetskog lidera u oblasti miroljubive upotrebe atomske energije, Vašingtonska konferencija po mnogo čemu gubi smisao“, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov učestvovaće na predstojećoj konferenciji tako što će se obratiti u formatu video poruke, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.