U trendu

Rot: Zapadni Balkan je ”centralni teren” EU

BRISEL – Nemački državni sekretar Mihael Rot kaže da Berlin želi da vidi veću posvećenost EU Zapadnom Balkanu.

Rot je pozvao na konstruktivnost sve zemlje članice kada je u pitanju saradnja na napretku zemlja Zapadnog Balkna ka EU.

”Tražim konstruktivan duh svih jer Zapadni Balkn nije naše ”zadnje dvorište” već naš ”centralni teren”. U interesu svih zemlja čllnica, pogotovo susueda Zapdnog Balkna jeste da se regionu da evropska perspketiva i da on postane mesto mira, stabilnosti i pomirenja”, kaže Rot.

Mihael Rot je nakon predsedavaja Savetom EU ministara opštih poslova ocenio da Nemačka, kao trenutno predsdsavajuća članica EU, pridaje veliku važnost dešavanjima na Zapadnom Balkanu.

”Zemlje Zapadnog Balkana moraju da znaju da mogu oslone na nas” kaže Rot.

On navodi da Nemačka čini sve kako bi u decembru ove godine organizovala prvu Međuvladinu konferenciju EU i Severne Makedonije čime bi bili otvoreni pristupni pregovori sa Skopljem.

Povodom najava da će Bugarska blokirati prstupni proces Severne Makedonije zbog spora oko ”makedonskog jezika i identiteta”, nemački državni sekretar kaže da Berlin želi da gradimo ”stabilne mostove” i da je u razgovorima sa bugarskim partnerima.

”Ne bi trebalo da dodajemo uslove koji nisu postojali u ranijim zaključicima Saveta, niti u osnovnim principima proširenja oko kojih smo se dogovorili”, zaključio je Rot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.