U trendu

RSF: Lista zemalja digitalnih predatora na slobodu štampe

PARIZ – Reporteri bez granica (RSF) otkrili su svoju listu 20 najgorih digitalnih predatora na slobodu štampe u 2020. godini – kompanije i vladine agencije koje koriste digitalnu tehnologiju da špijuniraju i maltretiraju novinare i stoga ugrožavaju našu sposobnost dobijanja vesti i informacija.

Oni su na taj način obeležili 12. mart, Svetski dan borbe protiv sajber-cenzure, a na listi je 20 vodećih digitalnih predatora, koji su podeljeni u četiri kategorije (uznemiravanje, državna cenzura, dezinformacija ili špijuniranje i nadzor).

Na listi uznemiravanja našli su se Indija, Alžir, Rusija, Meksiko i Brazil, na listi državne cenzure su Rusija, Venecuela, Iran, Kina, Indija i Egipat, na listi dezinformacija su Vijetnam, Saudijska Arabija, Filipini i Sudan, a na listi špijuniranje i nadzor Izrael, SAD, Švajcarska, Italija, Saudijska Arabija, Španija, Nemačka i Velika Britanija.

Spisak nije iscrpan, ali 2020. ovih 20 digitalnih predatora na slobodu štampe predstavljaju jasnu opasnost za slobodu mišljenja i izražavanja, što je zagarantovano članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, saopštili su RSF.

Na Svetski dan borbe protiv sajber-cenzure, koji je ustanovljen na inicijativu RSF-a, prvi put se objavljuje lista digitalnih entiteta čije su aktivnosti izjednačene s predatorstvom na novinarstvo.

Bilo da se radi o privatnim preduzećima ili neformalnim subjektima, oni odražavaju stvarnost moći na kraju druge decenije 21. veka, u kojoj novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom i drugi novinari koji izazivaju nezadovoljstvo rizikuju da budu meta predatorske aktivnosti često skrivenih aktera.

Neki digitalni predatori deluju u despotskim zemljama čije su vođe već uvrštene na RSF-ovu listu Predatora slobode štampe.

Ostali digitalni predatori su kompanije iz privatnog sektora specijalizovane za ciljanu sajber špijunažu sa sedištem u zapadnim zemljama kao što su SAD, Velika Britanija, Nemačka i Izrael.

Moć ovih neprijatelja slobode štampe ima mnogo oblika, navedeno je u saopštenju RSF.

Oni lociraju, identificiraju i špijuniraju novinare koji nerviraju ljude na pozicijama moći i autoriteta.

Oni ih zastrašuju uznemiravanjem putem Interneta, ućutkuju ih i cenzurišu na različite načine.

Oni čak pokušavaju da destabilizuju demokratske zemlje namernim širenjem lažnih informacija, navode Reporteri bez granica u saopštenju povodom 12. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.