U trendu

Ruanda: Sloboda za tri novinara posle 4 godine pritvora

KIGALI – Sud u Ruandi doneo je danas oslobađajuću presudu za trojicu novinara koji su četiri godine bili u pritvoru zbog optužbi za širenje lažnih informacija sa namerom da podstaknu nasilje i naruše imidž zemlje.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju vladu Ruande da koristi autoritarna sredstva za represiju nad neistomišljenicima i podsećaju da je Ruanda u grupi zemalja podsaharske Afrike koje najviše proganjaju novinare, prenosi Rojters.

Vlada Ruande odbacuje ove optužbe i tvrdi da svima garantuje slobodu govora.

Žan Damasken Mitijimana, Nijodusenga Šadrak i Žan Baptist Nšimijimana, novinari Ivaku TV na Jutubu, uhapšeni su u oktobru 2018. godine pod optužbom da izazivaju nemir i šire glasine, navedeno je nakon hapšenja u zvaničnom saopštenju, dodaje Rojters.

Neprofitna organizacija Komitet za zaštitu novinara saopštila je da je trojici optuženih pre suđenja više puta odbijena kaucija.

„Nema dokaza koji potvrđuju da je njihov novinarski rad podstakao nasilje“, rekao je Specioz Nirabagande, jedan od trojice sudija u veću.

Advokat ova tri novinara Žan Pol Ibambe pozdravio je oslobađajuću presudu, ali je kritikovao dužinu pritvora svojih branjenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar