U trendu

RUS najavila svoju istragu jer je Danska ne želi u svojoj

MOSKVA – Rusija će razmotriti da sprovede sopstvenu istragu o curenju gasovoda Severni tok 1 i 2 jer Danska ne želi da Rusija ima ulogu u njenoj istrazi, saopštila je danas Ruska ambasada u Danskoj na svom sajtu.

Ambasada je navela da odbijanje Danske da dozvoli Rusiji da bude deo istrage podriva pouzdanost bilo kakvih budućih rezultata, preneo je Rojters.

Istovremeno, ruski premijer Mihail Mišustin uputilo je pismo švedskoj vladi u kome je zatražilo da ruske vlasti imaju ulogu u istrazi o eksplozijama koje su oštetile gasovode Severni tok 1 i 2, saopštilo je ranije danas švedsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Švedski istražitelji su pronašli dokaze o detonacijama i tužioci sumnjaju na sabotažu.

Primili smo 6. oktobra pismo ruskog premijera Mihaila Mišustina upućeno švedskoj premijerki Magdaleni Anderson sa zahtevom da ruske vlasti i kompanija Gasprom budu uključeni u švedsku istragu, navodi se u mejlu švedskog Ministarstva spoljnih poslova.

Švedska je ranije odbacila pozive Kremlja da Rusija bude deo istrage.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, rekla je juče da će Moskva insistirati na sveobuhvatnoj i otvorenoj istrazi koja uključuje ruske zvaničnike i Gasprom.

„Ne dozvoliti vlasniku (gasovoda) da prisustvuje istrazi znači da postoji nešto što se krije“, kazala je Zaharova.

Švedske i danske vlasti istražuju kako je došlo do četiri curenja nakon što su naftovodi, koji povezuju Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora, oštećeni početkom prošle nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.