U trendu

Rusija: Ambasadorki VB daćemo dokaze o Sevastopolju i S. toku

MOSKVA – Rusija će predstaviti britanskoj ambasadorki u Moskvi Debori Broner dokaze o umešanosti Velike Britanije u napad na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju i čin sabotaže na gasovod Severni tok, a zatim će široj javnosti otkriti osnovne podatke, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Naravno, nema sumnje da su britanske obaveštajne službe bile umešane u teroristički napad na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju 29. oktobra i čin sabotaže na gasovod Severni tok. To neće ostati bez reakcije. To smo izjavili u Savetu bezbednosti UN. O tome smo javno govorili. I, naravno, kao što sam već rekla, britanska ambasadorka će uskoro biti pozvana i pružićemo joj relevantne podatke“, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, a prenosi agencija TAS S.

Ona je obećala da će u suštini isti podaci, koji budu bili predani kao dokaz britanskoj strani, biti dostupni i široj javnosti.

„U ovom konkretnom slučaju ispoštovaćemo određene proceduralne formalnosti. Čim pozvana ambasadorka poseti našu zgradu na Smolenskom trgu, podelićemo ovu informaciju“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Dodala je da će to biti objavljeno na sajtu ministarstva spoljnih poslova i nalozima na društvenim mrežama.

Zaharova je ocenila da „Kijev trenutno koristi fašističke metode ratovanja, sve više ličeći na ekstremističke grupe, kao što su Islamska država ili Al Kaida“.

„Potvrda za to su i pomorski vazdušni udari koje su ukrajinske oružane snage izvele 29. oktobra na brodove i infrastrukturu Crnomorske flote Rusije u Sevastopolju. Ove akcije Kijeva sprovedene su pod rukovodstvom britanskih stručnjaka. Rusija je o ovom incidentu obavestila međunarodnu zajednicu na sednici Saveta bezbednosti UN“, rekla je Zaharova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar