U trendu

Rusija godinama preti, američki štit je odgovor

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski odbio je danas tvrdnje predsednika Rusije Vladimira Putina da će Rusija morati nešto da učini povodom američkog antiraketnog štita u Rumuniji i Poljskoj jer, po rečima Vaščikovskog, Rusija Poljskoj neprestano preti već godinama, a antiraketni štit je samo odgovor Poljske na agresivne pokušaje Rusije da radikalno prekroji arhitekturu bezbednosti u Evropi.

„Pretnje nam upućuju godinama. Upravo štit je odgovor, američko prisustvo je odgovor. Nije to tako da mi nešto odlučujemo na šta Rusija odgovara. Rusija je ta koja menja karakter medjunarodnih odnosa, Rusija je ta koja nastoji da prekroji arhitekturu bezbednosti u Evropi. Mi odgovaramo na agresivne postupke Rusije“, rekao je danas Vaščikovski poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Vaščikovski je izjavio da će odluke o jačanju istočnog krila NATO koje se očekuju na samitu zapadnog vojnog saveza 8. i 9. jula u Varšavi, doneti samo simbolično prisustvo savezničkih vojnika, te ne mogu da predstavljaju agresivni potez protiv Rusije.

„Biće medjunarodni bataljani NATO, biće američko vojno prisustvo, ta oklopna brigada koju su Amerikanci već mesecima najavljivali. Biće magacina američke vojne tehnike. Ali i dalje je to samo simbolično prisustvo na istočnom krilu. To nije prisustvo agresivne prirode“, kazao je Vaščikovski.

U Varšavu danas stiže generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u okviru poslednjih priprema za julski samit NATO u Varšavi i tokom dvodnevne posete Poljskoj razgovaraće prvo večeras u četiri oka s predsednikom Poljske Andžejom Dudom, a u utorak i sa premijerkom Beatom Šidlo, ministrom odbrane Antonijem Maćerevičom i ministrom spoljnih poslova Vitoldom Vaščikovskim.

U nedavnom intervjuu poljskom državnom radiju Stoltenberg je označio predstojeći samit NATO kao prekretnicu izmedju ostalog i za odgovor na, kako je naveo, agresivne poteze Rusije.

„Odlučiće o najvećem jačanju sposobnosti za odbranu od vremena Hladnog rata i pokazaće jedinstvo NATO u smislu načela jedan za sve, svi za jednog. Ako budemo jedinstveni, zaplašićemo eventualnog neprijatelja tako da mu ni ne padne na pamet da napadne neku od članica NATO“, rekao je Poljskom radiju Stoltenberg.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.