Rusija optužila Ukrajinu da se sprema za novi rat

Rusija je osudila novi ukrajinski zakon o reintegraciji istočnih teritorija koje su zaposeli proruski pobunjenici, nazivajući ga „pripremom za novi rat“.

Rusko Ministarsvo spoljnih poslova saopštilo je da je zakon, iako delimično izmenjen, zadržao glavno: zakonsku potvrdu politike Kijeva da se „problem Donbasa reši silom“, prenosi ruska agencija TASS.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Ukrajine Petro Porošenko dobija neograničena, gotovo diktatorska ovlašćenja za suzbijanje različitog mišljenja i nezadovoljstva, što se „ne može nazvati drugačije nego pripremom za novi rat“.

Ukrajinski parlament je danas doneo zakon u kojem se navodi da je Rusija „privremeno okupirala“ regione Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, a Moskva se označava kao „agresor“.

Moskva upozorava da zakon nije u skladu s mirovnim sporazumom iz Minska koji ima za cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

U zakonu se ne spominje mirovni sporazum iz 2015. koji obavezuje Ukrajinu da separatističkim regionima da širok autonomiju i amnestiju za pobunjenike.

U sukobima na istoku Ukrajinu od aprila 2014. godine poginulo je više od 10.000 ljudi. Iako je postignut mirovni sporazum 2015, koji predvidja prekid vatre, povlačenje oružja sa prve linije fronta i ustavne reforme, primirje se stalno krši, uz uzajamne optužbe sukobljenih strana – ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.