U trendu

Rusija osudila američke zahteve oko iranskog sporazuma, Nemačka traži detalje

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je danas američko zalaganje za izmenu nuklearnog sporazuma s Iranom, dok su predstavnici nemačke vlade rekli da će ta zemlja tražiti više detalja oko toga šta SAD žele i analizirati situaciju sa svojim eropskim partnerima.

Lavrov je rekao da Moskva neće podržati američke zahteve za promene sporazuma koji je Iran sklopio 2015. sa svetskim silama i prema kome je prihvatio smanjenje svog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje medjunarodnih sankcija. 

Američki predsednik Donald Tramp je u petak produžio odluku o suspenziji sankcija Iranu ali je upozorio da će SAD da se povuku iz sporazuma za nekoliko meseci ukoliko se „užasne greške“ u tom dogovoru ne isprave.

Lavrov je rekao danas na konferenciji za novinare u Moskvi da su novi američki zahtevi upućeni Iranu „za žaljenje“ i da dovode u sumnju sposobnost Vašingtona da poštuje medjunarodne sporazume. 

On je posebno istakao da bi ukidanje iranskog nuklearnog sporazuma obeshrabrilo Severnu Koreju da ispregovara bilo kakv budući sporazum i odustane od svojih nuklearnih i raketnih programa.

„Mi nećemo podržati šta SAD pokušavaju da urade.. da promene tekst sporazuma da uključe stvari koje su apsolutno neprihvatljive za Iran“, rekao je Lavrov.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert rekao je danas da Berlnin podržava nuklearni sporazm. On je rekao da će Nemačka analizirati situaciju sa svojim evropskim partnerima. 

Portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova Marija Adebar rekla je da će zvaničnici sesti sa Amerikancima da vide kakve ciljeve i zahteve tačno traži američki predsednik. Ona je rekla da Trampove izjave izgleda da su pre svega upućene njegovom Kongresu.

Sporazum iz 2015. godine je Iran potpisao sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Kinom i Rusijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.