U trendu

Rusija osudila optužbe Pariza i Berlina o trovanju Navaljnog

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas kao „neprihvatljive“ optužbe Francuske i Nemačke koje su osudile „umešanost i odgovornost“ Rusije u trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog i zapretile sankcijama.

„Umesto da saradjuju sa Rusijom kako bi se rasvetlila dešavanja sa tim blogerom, vlade Nemačke i Francuske su prešle sa pretnje na pokušaje ucene prema nama“, navodi se u saopštenju.

Šefovi diplomatija Nemačke Hajko Mas i Francuske Žan-Iv Le Drian osudili su danas u zajedničkom saopštenju „užasan pokušaj ubistva“ Navaljnog, žestokog kritičara Kremlja. Ministri su dodali da ne vide „nijedno drugo verodostojno objašnjenje“ za njegovo trovanje „osim ruske odgovornosti i umešanosti“.

„Takva izjava je neprihvatljiva i po sadržaju i po tonu“, dodaje se u saopštenju i navodi da se su Pariz i Berlin stavili na „čelo antiruske koalicije“, koja se navodno stvara u Evropskoj uniji.

Nakon trovanja Navaljnog, šef evropske diplomatije Žozep Borel je pomenuo mogućnost usvajanja „Zakona Navaljni“ kao sredstva za nove sankcije Moskvi, a i Nemačka je navela da razmišlja o kaznenim merama.

Medjunarodna organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) saopštila je u utorak da je supstanca tipa nervnog agensa novičok pronadjena u organizmu Alekseja Navaljnog, koji je prebačen u berlinsku bolnicu zbog trovanja.

Protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina prebačen je u Nemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji.

Navaljni (44) je držan u indukovanoj komi više od dve nedelje i lečen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umešanost u trovanju, a te optužbe su ruski zvaničnici odbacili.

Ruski opozicionar je 23. septembra pušten na kućno lečenje i oporavlja se u Berlinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar