U trendu

Rusija spremna da poboljša veze sa SAD

Rusija je spremna da poboljša veze sa SAD i da saradjuje sa svakim ko bude izabran za novog predsednika, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Na godišnjoj konferenciji za novinare on je rekao da su njegovi razgovori sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem ranije ove nedelje pokazali da je Vašington spreman da „krene napred ka rešavanju pitanja koja mogu jedino da budu rešena kroz zajedničke napore“.

Osvrćući se na napete odnose sa nekim svojim susedima, na konferenciji za štampu kojoj prisustvuje stotine ruskih i stranih novinara, Putin je rekao da ne vidi „izglede“ za prevazilaženje tenzija sa Turskom pod njenim sadašnjim vodjstvom i da želi da se ukrajinski sukob reši što je pre moguće.

Predsednik Rusije rekao je i da će se ruska vojna operacija u Siriji nastaviti dok ne počne politički proces ali da je na Sirijcima da odluče kada će prestati da se bore i sednu za pregovarački sto.

Putin je rekao da Moskva podržava američki nacrt rezolucije o Siriji u Savetu bezbednosti UN. Dodao je da se Rusija i SAD slažu u tome da je potrebno izraditi novi ustav za Siriju i stvoriti mehanizam kontrole za buduće izbore na kojima će Sirijci sami odlučiti o tome ko će da vodi njihovu zemlju.

Neke od njegovih najoštrijih reči danas upućene su Turskoj posle obaranja ruskog bombardera kod sirijske granice 24. novembra. Putin je rekao da je bio zaprepašćen kada se Ankara, umesto da kontaktira Moskvu da objasni svoje akcije, odmah okrenula NATO-u.

Rekao je da je incident na sirijsko-turskoj granici bio „neprijateljski čin“, ali da Rusija „nije zemlja“ koja će pobeći.

Turska je tvrdila da je taj avion narušio njen vazdušni prostor, što je Moskva negirala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.