U trendu

Ruske vlasti nastavile obračun sa grupama za zaštitu ljudskih prava

Ruske vlasti nastavile su obračun sa grupama za zaštitu ljudskih prava, naredivši zatvaranje jedne i pretres domova advokata druge, što su najnoviji koraci u suzbijanju civilnog društva, intenziviranog od početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Policija je danas pretresla domove trojice advokata Tima protiv torture, grupe koja istupa protiv torture i nudi pravnu pomoć žrtvama.

Ta grupa je navela da su racije u Nižnjem Novgorodu, gradu na zapadu Rusije, deo ranije pokrenute krivične istrage. Druge detalje grupa nije objavila zbog zabrinutosti za bezbednost ljudi kojima pomaže.

Sud u Moskvi je juče naložio zatvaranje Centra Sova, istaknute nevladine organizacije specijalizovane za rasizam i ksenofobiju u Rusiji, i za sprovođenje zakona protiv ekstremizma.

Vlasti su optužile tu organizaciju da je prekršila zakon učešćem u događajima izvan Moskve. Najstarija ruska grupa za zaštitu ljudskih prava, Moskovska helsinška grupa, zatvorena je ranije ove godine pod istim obrazloženjem.

Centar Sova je odbacio optužbe i najavio žalbu na presudu i nastavak rada do konačne odluke suda.

Zabrana rada Centra Sova izazvala je kritike na Zapadu. Portparolka nemačke vlade Kristijana Hofman rekla je da se represija ruskih vlasti pojačava paralelno sa napadom na Ukrajinu.

Ona je takođe optužila Kremlj da „stalno traži nove izgovore da produži“ zatvorsku kaznu opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, koga uskoro čeka novo suđenje po optužbama za ekstremizam i još jedna krivična istraga, ovog puta po optužbama za terorizam.

Navaljni, koji izdržava devetogodišnju zatvorsku kaznu, rekao je da bi mogao biti osuđen na doživotnu robiju ako bude proglašen krivim za terorizam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.