U trendu

Ruski avion morao da skrene sa kursa zbog aviona NATO

MOSKVA – Ruska uprava civilnog vazduhoplovstva Rosavijacija potvrdila je danas da je njeno osoblje za kontrolu letenja moralo da skrene kurs letelice kako bi sprečilo sudar sa avionom NATO u regionu Crnog mora.

Navodi se da je izviđački avion NATO leteo blizu civilne letelice aviokompanije „Aeroflot“ sa više od 140 putnika u Moskvi i da je više puta ignorisao pokušaje kontrole vazdušnog saobraćaja da stupi u kontakt sa njim, preneo je „Raša tudej“.

Putnički avion je bio primoran, zbog bezbednog mimoilaženja, da spusti visinu.

Rosavijacija navodi u saopštenju da je kontrola vazdušnog saobraćaja primetila izviđački avion NATO „Bombardier CL-600 Artemis“ kako se brzo spušta sa 11.000 metara na 9.200 metara dok je prelazio putanju civilnog leta u neposrednoj blizini leta Aeroflota pod oznakom SU501.

Kopnena kontrola je tada bila obavezna da interveniše, savetujući letelicu za Moskvu i još jedan civilni avion tipa „CL-650“ sa Malte, koji je leteo iz ruskog letovališta Soči za Skoplje u Severnoj Makedoniji, da promene kurs.

„Kurs i visina civilnog aviona su brzo promenjeni. Mere koje su preduzeli ruski kontrolori letenja obezbedile su bezbednost letova u oblasti iznad međunarodnih voda Crnog mora“, dodaje Rosavijacija.

Ovaj incident je potvrdio ruski avioprevoznik „Aeroflot“.

Aviokompanija je otkrila da je posada „erbasa“ A330 za Moskvu mogla da vidi NATO avion i pre nego što im je rečeno da promene kurs putem kontrole leta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar