U trendu

Ruski biznismen pobegao iz kućnog pritvora u Italiji i vratio se u Rusiju

MOSKVA – Ruski biznismen Artjom Us, koji je pobegao iz kućnog pritvora u Italiji gde je uhapšen na osnovu američke poternice zbog kršenja zapadnih sankcija, pojavio se u danas u Rusiji, rekavši da je pobegao, jer bi italijanski sudovi pokleknuli pred američkim pritiskom da ga izruče.

Artjom Us (40), sin guvernera velikog ruskog regiona Krasnojarsk, na istoku Sibira, uhapšen je u oktobru u Italiji po američkoj poternici.

SAD su tražile Usovo izručenje pod sumnjom da je krijumčario zapadnu tehnologiju u Rusiju, prekršivši tako zapadne sankcije, a terete ga i za pranje novca, preneo je AP.

On je u decembru prebačen iz zatvora u kućni pritvor, u predgrađu Milana.

Prošlog meseca, Us je pobegao nakon što je italijanski sud presudio da ga isporuči Americi.

Do danas se nije znalo gde je, kada je ruskoj novinskoj agenciji RIA rekao da se vratio u Rusiju.

Us je rekao da je morao da pobegne, jer je italijanski sud pokazao „demonstrirao jasnu političku naklonost“ i „najverovatnije bi bio isporučen Americi usled pritiska“.

„U današnjim međunarodnim okolnostima, kada igraju protiv nas bez pravila, moj povratak kući, iako se desio na netipičan način, predstavlja pobedu“, rekao je on za RIA Novosti.

On nije otkrivao detalje bekstva, ali je zahvalio „snažnim i pouzdanim ljudima koji su bili uz njega tokom dramatičnih dana“.

Italijanski mediji tvrdili su da su ruske obaveštajne službe pomogle u Usovom bekstvu.

Nakon što je uklonio nanogicu, njega su, navodno, izveli sa lažnim pasošem iz zemlje, pre nego što se privatnim avionom vratio u Rusiju.

Ruski zvaničnici nisu komentarisali navode medija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.