najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Ruski kontrapredlog rezolucije o srušenom avionu MH17

Rusija je u ponedeljak podnela Savetu bezbednosti UN kontra predlog rezolucije koju su predložili njeni partneri u Savetu o osnivanju specijalnog tribunala koji bi sudio odgovornima za prošlogodišnje obaranje malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin potvrdio je novinarima da se njegova zemlja protivi osnivanju takvog tribunala pod pokroviteljstvom UN.

Osnivanje tribunala traže Malezija, Holandija, Velika Britanija, koji su prosledili rezoluciju u UN.

Ruski kontra predlog u koji je agencija Frans pres imala uvid, predviđa da bi Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju mogla da igra aktivniju ulogu u međunarodnoj istrazi koja je u toku i predlaže imenovanje specijalnog predstavnika UN o tom pitanju.

Rusija takođe traži da se istraga završi što brže i da tim istražitelja iz pet zemalja (Holandija, Australija, Belgija, Malezija, Ukrajina) o toku istrage u potpunosti i redovno informiše Savet bezbednosti. Moskva kritikuje nedostatak transparentnosti u istrazi.

U zajedničkom saopštenju objavljenom danas pet zemalja koje vode istragu potvrdile su podršku osnivanju nezavisnog tribunala, i dale uveravanja da se istraga vodi u potpunoj saglasnosti sa praksom Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju.

Jedan zapadni diplomata rekao je da pristalice tribunala nameravaju da podnesu predlog rezolucije na glasanje Savetu bezbednosti sredinom iduće nedelje, uz rizik da dobiju veto Rusije.

Pregovori o ovom pitanju vođeni su kratko danas u UN iza zatvorenih vrata i treba da se nastave narednih dana u pokušaju da se usaglase dva predloga rezolucije.

Predlog rezolucije o tribunalu pripremilo je pet zemalja koje i istražuju nesreću – Malezija, Ukrajina, Holandija, Australija i Belgija. Nacrt je sačinjen pod poglavljem 7 Povelje UN, koje predviđa mogućnost upotrebe vojne sile radi sprovođenja obaveza iz rezolucije.

U svetu i dalje traju kontroverze oko toga ko je oborio avion MH17 na liniji Amsterdam Kuala Lumpur, 17. jula 2014. usmrtivši svih 298 putnika i članova posade.

Ukrajina i zapadne zemlje veruju da je letelica uništena raketom zemlja-vazduh koju su ispalili ruski vojnici ili proruski separatisti na istoku Ukrajine. Moskva to negira i ruski zvaničnici i mediji tvrde da je avion oborila ukrajinska raketa ili ukrajinski borbeni avion.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike