U trendu

Ruski sud odbio zahtev za otkrivanje podataka o Raulu Valenbergu

Moskovski sud odbio je zahtev porodice švedskog diplomate Raula Valenberga da od Federalne službe bezbednosti dobiju podatke o njegovoj sudbini nakon hapšenja u januaru 1945.

„Zahtev žalilaca je odbijen“, rečeno je za TASS u sudu.

Raula Valenberga, švedskog diplomatu koji je tokom Drugog svetskog rata hiljade Jevreja spasao koncentracionih logora dajući im pasoše neutralne Švedske, uhapsila je Crvena armija posle oslobodjenja Budimpešte u januaru 1945. i poslala ga u Moskvu, gde je po svoj prilici umro u zatvoru.

Okolnosti hapšenja Valenberga ostaju nejasne. U septembru 1991. Švedskoj je predato pet dokumenata pronadjenih u arhivu tadašnje KGB, a osnovana je bila i rusko-švedska radna grupa koja je za cilj imala otkrivanje njegove sudbine.

Po dostupnim podacima, Valenberg je 6. februara doveden u centralu Ministarstva državne bezbednosti u moskovskoj Lubjanki sa statusom „ratnog zarobljenika“, a u izveštaju zatvorskog lekara se navodi da je umro od infarkta 17. jula 1947.

Po svedočenju nekih stranih zatvorenika u Lubjanki, Valenberg je izvesno bio „osumnjičen za špijunažu u korist Nemačke“.

Decembra 2000. doneta je odluka o rehabilitaciji Valenberga i njegovog vozača Vilmoša Langfeldera.

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova je 2012. od ruskih kolega zatražilo pomoć u potrazi za dokumentima o Valenbergovoj sudbini. Ruski eksperti tvrde da je sve što je moglo da se nadje, već objavljeno i dostupno istražiteljima.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike