najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

SAD i Rusija postigli dogovor o okončanju neprijateljstava u Siriji

SAD i Rusija postigli su noćas dogovor o okončanju neprijateljstava u Siriji, kako bi počeo mirovni proces i prekinuo se egzodus civila iz te zemlje.

Posle pet sati intenzivnih pregovora u Mihenu, SAD i Rusija i njihovi glavni saveznici odlučili su da se civilima kojima je to neophodno bez odlaganja dostavi umunitarna pomoć.

“Dogovorili smo se da se prestane s neprijateljstvima u celoj zemlji i to u roku od nedelju dana”, rekao je šef američke diplomatije Džon Keri posle sastanka Medjunarodne grupe za podršku Siriji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da je na sirijskim vlastima i opoziciji da preduzmu neophodne mere. “Verovatno treba da iskoristimo naš uticaj na obe strane”, rekao je Lavrov.

SAD i Rusija će odrediti načine na koji će se okončati neprijateljstva u Siriji, rekao je Lavrov i dodao da je postignuti dogovor prvi korak ka trajnom prekidu vatre.

Zapad traži okončanje intervencije ruskih snaga u Siriji koje pružaju pomoć sirijskim snagama, od kada su one pre deset dana krenule u ofanzivu na Alep koji je pod kontrolom pobunjenika.

Dogovor o prestanku neprijateljstava tiče se svih zaraćenih strana, osim terorista Islamske države, precizirali su ministri.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike