U trendu

SAD imaju još 300 državljana u Avganistanu

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države imaju kapacitet da evakuišu još oko 300 preostalih američkih državljana u Avganistanu, saopstila je danas administracija predsednika Džoa Bajdena.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da je ovo „najopasnije vreme u već opasnoj misiji“, piše AP.

Savetnik za bezbednost SAD Džejk Salivan rekao je u nedelju da za one građane SAD, koji žele da napuste Avganistan do predviđenog roka, „ima kapaciteta“.

Salivan je rekao da SAD trenutno ne planiraju stalno prisustvo ambasade u Avganistanu nakon konačnog povlačenja američkih trupa iz Kabula i obećao je da će se SAD „pobrinuti da postoji siguran prolaz za svakog američkog državljanina i bilo kog legalnog stalnog stanovnika kao i za Avganistance koji su pomagali SAD“.

Blinken je rekao da SAD rade sa drugim zemljama u regionu kako bi ili zadržale aerodrom u Kabulu otvoren posle utorka ili da bi ga ponovo otvorile „blagovremeno“.

Prema najnovijim podacima, oko 114.000 ljudi evakuisano je iz Avganistana a članovi Kongresa su kritikovali haotičnu i nasilnu evakuaciju.

„Nismo morali da budemo u ovoj žurbi u kojoj nam teroristi dišu za vrat. Ali zaista je odgovornost prethodne administracije i ove uprave ta koja je izazvala ovu krizu i dovela do nesumnjivo humanitarne i spoljnopolitičke tragedije“, rekao je senator Mit Romni.

Republikanski lider u Senatu Mič Makonel iz Kentakija rekao je da je američka politika u Avganistanu, sa 2.500 vojnika na terenu delovala.

„Mi smo stvari držali pod kontrolom, sprečavali teroriste da se ponovo formiraju“, rekao je Makonel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar