U trendu

SAD najavljuju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države najavile su danas novu rundu vojne pomoći Ukrajini, u vrednosti od 400 miliona dolara, prenosi Rojters.

Paket municije i druge vrste pomoći obezbeđen je na osnovu ovlašćenja američkog predsednika da povlači sredstva iz američkih rezervi, bez odobrenja Kongresa, izjavio je danas državni sekretar Antoni Blinken najavljujući pomoć.

„U skladu sa delegiranjem ovlašćenja predsednika Bajdena, odobravam 33. povlačenje američkog oružja i opreme za Ukrajinu od avgusta 2021, u vrednosti od 400 miliona dolara. Ovaj paket vojne pomoći uključuje više municije za HIMARS i haubice koje su obezbedile SAD, a koje Ukrajina efikasno koristi za odbranu, kao i municiju za borbena vozila pešadije Bredli, mostove za lansiranje oklopnih vozila, municiju i opremu za rušenje i drugo“, rekao je Blinken.

SAD nastavljaju da ujedinjuju svet oko podrške Ukrajini u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, rekao je Blinken i dodao, da dok Rusija ne okonča rat, SAD će nastaviti da pomaže Ukrajinu i jača njenu vojsku na bojnom polju, kako bi, naveo je, „Ukrajina bila u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.