U trendu

SAD u OEBS za obnovu vojne transparentnosti i poverenja

BEČ – SAD, koje su danas preuzele predsedavanje Forumom za bezbednosnu saradnju (FSC) pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), najavljuju da će se fokusirati na obnovu vojne transparentnosti i poverenja.

Ispunjavanje obaveza i obnova poverenja i transparentnosti ključni su koraci za rešavanje novih i dugogodišnjih političko-vojnih pitanja u regionu OEBS-a, naglasio je danas vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, Filip Riker.

Riker je, u video poruci, obraćajući se članicama OEBS, podsetio da su SAD pre 18 godina predsedavale FSC-om i da su se od tada mnoga važna pitanja i dalje na dnevnom redu, kao što su borba protiv terorizma i spremnost za vanredne situacije, ali dodao da se mnogo toga promenilo.

Podvukao je da, tokom američkog predsedavanja, FSC mora suočiti sa novim pretnjama i bezbednosnim izazovima koji su došli do izražaja, pored dugogodišnjih problema.

„Erozija evropskog bezbednosnog okruženja, posebno od 2014. godine, najveći je izazov sa kojim se danas suočavamo na ovom forumu“, naglasio je Riker.

Prvi korak u rešavanju toga, smatra, je „obnova vojne transparentnosti i poverenja.

Riker je naglasio da države članice treba međusobno da se obaveštavaju o ispunjenju preuzetih obaveza.

Jedan od prioriteta američkog predsedavanja FSC-om je Bečki dokument, rekao je Riker.

Istakao je da bi unapređenje Bečkog dokumenta bio glavni doprinos FSC, podećajući da velika većina članica želi da se radi na modernizaciji tog akta.

„Iako se svet nastavlja dramatično kretati, glavni cilj ovog foruma ostaje da poboljša našu zajedničku sigurnost“, rekao je Riker dodajući da je taj „cilj neostvariv bez potpunog, jednakog i značajnog učešća žena u FSC-u i OEBS u celini “.

Najavio je da će biti raspravljano o Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1325 o ženama, miru i bezbednosti povodom Međunarodnog Dana žena u martu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.