U trendu

SAD upozorile Iran: Nećemo oklevati u odbrani naših partnera

RIJAD – Vašington je izrazio zabrinutost zbog Iranskih pretnji Saudijskoj Arabiji i poručio Teheranu da SAD neće oklevati da reaguje ukoliko bude bilo potrebe, saopštio je zvaničnik Bele kuće.

„Zabrinuti smo zbog pretnji i ostajemo u stalnom kontaktu sa Saudijcima preko vojnih i obaveštajnih kanala. Nećemo oklevati da delujemo u odbrani naših interesa i partnera u regionu“, rekao je zvaničnik.

Izjava zvaničnika je usledila nakon što je Volstrit džurnal objavio da je Rijad podelio obaveštajne podatke sa SAD upozoravajući na potencijalni napad Irana na ciljeve u Saudijskoj Arabiji.

Kancelarija za medije saudijske vlade nije odmah odgovorila na Rojtersov zahtev za komentar.

Glavni komandant iranske Revolucionarne garde Hosein Salami prošlog meseca je upozorio saudijske lidere da se ne oslanjaju na Izrael.

Saudijska Arabija je okrivila Iran za napad raketama i dronovima na naftna postrojenja 2019. godine, što Teheran poriče.

Rijad i Teheran su višedecenijski suparnici i teže da se nametnu kao vodeće muslimanske države u regionu, podseća Rojters.

Najnovije tenzije dolaze u vreme zategnutih odnosa između Rijada i Vašingtona nakon što je savez OPEK+ predvođen Saudijskom Arabijom prošlog meseca odlučio da smanji proizvodnju nafte, što je izazvalo strah od skoka cena benzina u SAD.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da će takva odluka ugroziti bilateralne odnose Vašingtona i Rijada i upozorio Saudijsku Arabiju na posledice, dok je nekoliko senatora pozvalo Belu kuću da zamrzne svaku saradnju sa Rijadom, uključujući i prodaju oružja.

Saudijska Arabija se u velikoj meri oslanja na SAD na polju bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar