U trendu

SAD upozorile Rusiju da ne isporuči Siriji anti-raketni sistem S-300

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa upozorila je danas Rusiju da ne snabdeva Siriju naprednim sistemom raketne odbrane, ocenivši to kao „veliku grešku“.

Vašington je dodao da će američke snage ostati u Siriji dok u toj zemlji budu bile snage Irana.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednosti Džon Bolton izjavio je da bi isporuka ruskog sistema protiv-avionske i protiv-raketne odbrane S-300 bila „značajna eskalacija“ već velikih tenzija na liskom istoku.

Dodao je da će državni sekretar SAD Majk Pompeo o tome razgovarati s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom tokom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

„Verujemo da bi ruska isporuka S-300 sirijskim vlastima bila značajna eskalacija. Nadamo se da će, ako su medijski navodi tačni, oni (Rusi) preispitati tu odluku“, rekao je Bolton.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas anije predsednika Sirije Bašara al Asada o predstojećoj isporuci sistema S-300.

Tom njihovom telefonskom razgovoru je pšreehodilo prošlonedeljno obaranje ruskog izvidjačkog aviona u blizini baze u Siriji, za šta Moskva optužuje Izrael, a Izrael optužuje Siriju.

„Ruski predsednik obavestio je (Bašara al Asada) o oduci da se donesu dodatne mere namenjenje osiguranju bezbednosti ruskih vojnika u Siriji i jačanju antiraketne odbrane te zemlje, uključujući isporuku modernih sistema S-300“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Bolton je rekao da se u Siriji nalaze američke snage zbog čega postoji zabrinutost i dodao da Izraelci imaju legitimno pravo da se brane od iranske agresije.

„Izraelci imaju legitimno pravo da se brane protiv iranskog agresije, i svi pokušavamo da smanjimo  tenzije i mogućnost velikih novih neprijateljstava“, rekao je Bolton, uz ocenu da bi isporuka ruskog sistema raketne odbrane bila „velika greška“ i dodao da će američke snage ostati u regionu dok Iran „ne ode“ iz Sirije.

Ruski avion Iljušin Il-20 oborila je greškom prošlog ponedeljka sirijska protivavionska odbrana u pokušaju da se suprotstavi napadu četiri izraelska aviona F-16 na oružano postrojenje kraj lučkog grada Latakije. U avionu je poginulo 15 ruskih vojnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar