U trendu

Šalenberg: Zapadni Balkan o značaja za EU i SAD

BEČ – Zapadni Balkan je region od geostrateškog interesa za EU i SAD, podvukao je ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg u telefonskom razgovoru sa šefom američke diplomatije Entonijom Blinkenom.

Šalenberg i Blinken, kako se navodi u Beču, dogovorili su tešnju saradnju u približavanju država Zapadnog Balkana EU.

„Ne smemo to polje prepustiti drugima. Budućnost država Zapadnog Balkana je u EU, i tu nema nikakve sumje. EU i SAD moraju vući na istoj strani konopca, a Austrija može biti centralni faktor povezivanja“, objasnio je on.

Šalenberg je podvukao transatlantsko opredeljenje vlade u Beču.

„Mi znamo gde stojimo – rame uz rame, umesto leđa uz leđa sa SAD“, naglasio je on.

Prvi bilateralni razgovor protekao je u prijateljskoj i otvorenoj atmosferi, saopšteno je u Beču.

„Činimo sve da Atlantski okean bude manji“, poručio je Šalenberg Blinkenu.

Rekao je da, u vladinom programu fiksirano strateško partnerstvo sa SAD, treba biti ispunjeno životom, i to ne samo u oblasti politike i ekonomije, već pre svega i u okviru šireg dijaloga sa civilnim društvom.

Šalenberg je pozdravio povratak SAD na multilateralnu scenu i novu, jasno na partnestvo usmerenu, politiku Bajdenove administracije.

„Dobro je ponovo imati snažan američki glas za pregovaračkim stolom. Kada se Amerika povlači onda neki drugi pune taj vakuum, a to nije u interesu Austrije i EU“, kazao je on.

Šalenberg je istakao da, iako je Austrija neutralna država, nikada nije neutralna kada je reč o vrednostima, i da se zajedno sa SAD zalaže za demokratiju, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.